Vieraskynä - Aurora Airaskorpi

Kun yritys tekee videoita, ensimmäisenä toiveena videolle on usein, että siitä tulee viraali ilmiö. Kun katsotaan, mitkä videot ovat oikeasti viraaleja, yritysten tuottamat videot ovat harvoin kärkipaikoilla. Aidot tunteet ja niiden välittäminen ihmiseltä (tai kissalta) ihmiselle sen sijaan toimivat. 
Millainen on viraali video? Vastaus on helppo:

 
Jotta video lähtisi leviämään, sen tulee herättää jokin seuraavista kolmesta tunteesta:
viraali_video_emojis
Sen tulee olla wau-elämys, naurattaa ja oikein kunnolla, tai herättää empatiaa ja söpöilyä vastaanottajassaan. Nämä ovat tunteita joita ihmiset haluavat jakaa. Kaikki muut tunteet ovat näille alisteisia. “Olipas perus-ok asiantuntijahaastattelu” ei ole tunne, joka saa massat painamaan jakonappulaa.
Ainoastaan yksi yllä listatuista videoista oli yrityksen tuottamaa sisältöä.

Kannattaako viraalia hittivideota edes metsästää?

Suurimmalle osalle yrityksistä viraali video ei ole oikoreitti kasvaneeseen liiketoimintaan. Pelkkä tavoittavuus ei vielä tarkoita, että kaikki videon nähneet olisivat todennäköisimmin ostamassa yhtään mitään yritykseltä. Jotta video rohkaisee tekemään ostopäätöksen, sen pitää tuottaa vastaanottajalleen lisäarvoa ja suostutella ja ohjata painamaan oikeaa nappulaa. Yritysviestinnässä videon tulisi olla strateginen elementti eikä vain tykkäysonki, joka ehkä osuu tai sitten uppoaa huomaamatta.
Viraalin videon ainoa funktio on synnyttää someilmiöitä – ei sitouttaa tai rohkaista tekemään ostopäätöksiä.

Rakenna videosi tavoitteita vasten

Jos sisältöjesi tavoitteena on kasvattaa esimerkiksi liidien määrää, voit samantien unohtaa videoiden tykkäysprosentin mittaristostasi. Silloin oikeaoppinen mittari on liidien määrän kasvu ja mittaamisen kohteena se, kuinka moni videon katsojista siirtyy haluamallesi sivulle tai ottaa yhteyttä.
Sisällöt ovat parhaimmillaan työkalu vastaanottajan viihdyttämiseen, inspiroimiseen, suostutteluun ja opastamiseen. Kun tiedät, haluatko synnyttää vastaanottajassa emootiota vai rohkaista rationaaliseen päätöksentekoon, lisätä tietoisuutta vai kasvattaa ostohalukkuutta, pystyt tekemään ja tilaamaan videoita, jotka oikeasti palvelevat tarkoitusta eivätkä vain viimeisintä trendiä Youtubessa.
videot_tavoitekaavio
Viraalien hittituotteiden tekeminen on toki kivaa, silloin jos on paljon rahaa poltettavana ja kohteena yleisö, joka hengaa pääasiassa somessa. Mutta jos sinulla on vain rajallinen budjetti koko vuodelle ja tavoitteena sitouttaa nykyiset asiakkaasi – mieti vielä, voisiko jatkuva ja tavoitteellinen sisälllöntuotanto palvella tavoitteitasi paremmin kuin yksi viraali kissavideo?
Kiinnostuitko videoista? Lue myös Videotrendit 2017 sekä videoiden osto-opas yrityksille.