Matti Lintulahti

45 kilometriä ja kymmenen tuntia kävelyä on takana. Jaloissa tuntuu, askel on painava, rakot varpaissa, toisilla kantapäissä. Ilman tuskaa emme selvinneet kääpiönautseria lukuunottamatta, mutta olo on mahtava, seuraavana päivänäkin. Olemme taivaltaneet maratonia pitemmän matkan, olemme kaikki ultraajia. Meitä fiksummat kävelivät itselleen sopivan matkan 10-30 kilometriä. Me kaikki yhdessä teimme sen lauantaina 8.11. eturauhassyövän tutkimuksen ja tunnetuksi tekemisen puolesta.
Koko tempaus alkoi Jarmon kahvipöydän heitosta kävellä Movemberin kunniaksi. Jarmo oli juuri käynyt saattelemassa eturauhassyöpään kuolleen isänsä viimeiseen lepoon. Sanoimme Markuksen kanssa joo ehdottomasti lähdemme mukaan ja kysyimme minne kävellään? No vaikka Järvenpäähän, Jarmo heitti ja sillä hetkellä asia oli päätetty. Päätimme kutsua muitakin mukaan ja katsoa mitä tapahtuu.
Ihania asioita tapahtui. Yllätykseksemme kävelymme herätti kiinnostusta. Lopulta kävelyymme osallistui kukin omalla mainiolla tavallaan 26 henkilöä, 5 koiraa, Ylen PS – Puoli seitsemän ja Kivaatekemistä.fi. Saimme tutustua mahtaviin ja innostaviin ihmisiin.
Ja saimme kävelyyn mukaan myös Movemberin Suomeen tuoneen Jarno Salmivuoren. Kävelymme aikana Jarno kertoi Movemberin historiasta ja aikaansaannoksista Suomessa.

Movemberin saavutukset Suomessa

Movember5Kaikki alkoi Australiasta, Movemberin syntysijoilta, jossa Jarno asui. “Palasin Suomeen 2008 ja rupesin tutkimaan, missä jamassa miesten terveyden tutkimus ja rahoitus oli. Nopeasti kävi selville, että eturauhassyöpä on yleisin syöpä Suomessa, kuten se oli Australiassakin. Lisäksi huomasin, että miesten terveys ei käytännössä saanut minkäänlaista merkittävää rahallista tukea tutkimukseen.” Jarno otti yhteyttä Suomen Syöpäsäätiöön ja Movember käynnistyi Suomessa 2009 marraskuussa.
Viidessä vuodessa Movember on saanut eturauhassyövän ja kivessyövän, kaksi vaiettua aihetta, parempaan tietoisuuteen Suomessa. “Tavoitteemme on saada miehet puhumaan omasta terveydestään ja siihen liittyvistä hyvin yleisistä ongelmista ja haasteista. Haluaisin nähdä jonain päivänä tilanteen, että miehille on eturauhas- tai kivessyöpäseuranta yhtä arkipäiväistä kuin naisille mammografiassa käyminen”, Jarno jutteli.
Minusta tämä on huimaa. Ennen Movemberiä miesten tutkimusrahoitus miesten yleisimpiin syöpiin oli kehno. Viidessä vuodessa Movember on kerännyt satojatuhansia euroja suomalaiseen syöpätutkimukseen varoja, joita ilman Movemberiä ei koskaan olisi tullut.
“Suomessa on kerätty kumulatiivisesti noin 840 000€ (vuosina 2009-2013). Olemme sijoittaneet siitä suomalaiseen syöpätutkimukseen 669 000€”, Jarno kertoo.
Jarno lähetti minulle myöhemmin sähköpostitse Syöpäsäätiön pääsihteerin Sakari Karjalaisen kirjoituksen Movemberin onnistumisesta:

“Vuonna 2013 Movemberin kokonaistuotto oli Suomessa 405 000 euroa. Tästä summasta 75 prosenttia eli 303 750 käytetään Suomessa tehtävään eturauhassyöpätutkimukseen. Tiistaina 11.11. Syöpäsäätiön hallitus päättää 200 000 euron suuruisesta Movember-suurapurahasta. Noin 12 400 euroa käytetään eturauhassyövän ns. kliinisen laaturekisterin suunnitteluun. Suomalaisten tutkijoiden osallistumiseen Movemberin maailmanlaajuisiin tutkimusohjelmiin käytetään tuotosta 91 000 euroa. Loput 25 prosenttia maksetaan Movemberille käytettäväksi miesten terveystietoisuuden lisäämiseen (3/5) ja kampanjan markkinointi- ja hallintokuluihin (2/5).

Suomessa tehdään korkeatasoista eturauhassyöpätutkimusta useassa eri yliopistossa ja yliopistosairaalassa. Suomalainen syöpätutkimus on jo nyt hyötynyt paljon Syöpäsäätiön ja Movemberin yhteistyöstä. Movember tavoittaa ja koskettaa sellaisia miehiä ja naisia, jotka haluavat iloisella tavalla tukea tärkeää asiaa ja samalla tulla tietoiseksi omankin terveytensä kannalta merkittävistä asioista.”

Oli enemmän kuin ilo tempaista kävely tällaisen hankkeen ja tulosten puolesta. Tue sinäkin Movemberin kampanjaa ja suomalaista syöpätutkimusta. Vaikka täällä.

Tässä kuvia kävelymme alusta, varrelta ja lopusta

Movember2

Ylen PS – Puoli Seitsemän – haastattelee Jarmo Hovista kävelyn alkupisteessä Helsingissä.


Vanhankaupunginkosken kävelyselfiet, walksiet.

Vanhankaupunginkosken kävelyselfiet, walksiet. Piritta Seppälä & Tuula Tupu Suutarinen.


 
Reitti kulki kaunista Vantaajoen vartta pitkin Markus Freyn johdolla.

Reitti kulki kaunista Vantaajoen vartta pitkin Markus Freyn johdolla.


Tapanilan lähikauppa innoitti spontaaniin ryhmäkuvaan.

Tapanilan lähikauppa innoitti spontaaniin ryhmäkuvaan.


Heurakan kohdilla lämmin glögi ja Santahaminan sotkun munkit antoivat lisäenergiaa loppumatkalle.

Heurakan kohdilla lämmin glögi ja Santahaminan sotkun munkit antoivat lisäenergiaa loppumatkalle.


Movember saapui maaliin

Me teimme sen. Movember -kävely saapui Järvenpään asemalle 45 kilometrin ja 10 tunnin taipaleen jälkeen.


Kiitokset kaikille osallistujille, tukijoille ja lahjoittajille!