Anna Kurkela-Vilén

 
Visuaalista suunnittelua opiskeleva Max aloitti työharjoittelussa Kubolla vuoden alussa ja tuo tuoretta näkökulmaa visuaalisen suunnittelun tiimiimme. 
Tervetuloa Max! Olet opiskellut visuaalista suunnittelua ja olet nyt harjoittelussa Kubossa. Mikä sai sinut innostumaan alasta?
Visuaalisessa suunnittelussa yhdistyy taiteellisuus sekä viestintä, mikä luo mielenkiintoisia yhdistelmiä. Ollakseen hyvä graafikko ei riitä että on hyvä piirtämään tai teknisesti taidokas ohjelmien kanssa.
Luodakseen hyvää suunnittelua täytyy mielestäni olla myös syvä ihmisymmärrys ja tutkailla ympäröivää maailmaa jatkuvasti. Ylipäänsä täytyy olla perillä asioista. Tämä tekee minulle tästä alasta todella mielenkiintoisen, ja se luo uusia haasteita joka päivä.
Mihin suuntaan visuaalinen suunnittelu on menossa?
Uskon että digitalisoitumisen myötä vuorovaikutteinen suunnittelu tulee kasvamaan suuresti. Ihmiset eivät enää innostu tai kiinnostu paikallaan olevasta kaksiulotteisesta suunnittelusta, tarvitaan liikettä, osallistumista, jotain erilaista ja mukaansatempaavaa. Nykyäänhän ihmiset elävät toista elämää näytön kanssa: peleissä, videoissa, sosiaalisessa mediassa, kaikessa on liikettä ja interaktiivisuutta. Se sama maailma pitäisi tuoda tulevaisuudessa myös suunnitteluun enemmän.
Tein koulussa projektia newyorkilaisesta suunnittelutoimistosta, joka oli mielestäni oivaltanut tämän ajatuksen erittäin hyvin. He tekevät liikkuvaa, elävää typografiaa. Julisteet eivät ole enään printattuja läpysköjä vaan screeneillä esitettäviä liikkuvia teoksia. Nettisivuilla esitettävistä mallitöistäkin on luotu liikkuvia, vaikka kyseessä olisi perinteinen printattu lehti. Tämä tuo mielestäni heti uuden ulottuvuuden työhön ja tekee siitä asiakkaan silmissä paljon mielenkiintoisemman kuin ruudulla paikallaan oleva kuva.
En kuitenkaan halua ajatella että perinteinen printtimedia tulisi täysin katoamaan, se vaatii lähinnä päivittämistä. Digitalisoituminen tuo uusia mahdollisuuksia myös sille. Uusia ohjelmia kehitetään jatkuvasti ja vanhoja päivitetään. Ehkä jonain päivänä lehden kansikuva onkin video tai animaatio. Who knows.
Millaisia trendejä tai ilmiöitä nyt on vallalla?
Värien käyttö on lisääntynyt kovasti ja muuttunut rohkeammaksi. Yksinkertaisista geometrisista elementeistä luodaan kuvituksia sekä kuoseja. Ääriviivat ovat hävinneet. Pastellivärit sekä hempeät sävyt ovat myös pinnalla. Varsinkin Suomessa suunnittelu on mielestäni todella pehmeää ja helposti lähestyttävää.
Typografiassa trendikkäitä ovat pehmeät, pyöreät muodot sekä paksut fontit. Ekologisuus ja yhteiskunnallisiin asioihin kantaa ottava suunnittelu on pinnalla, varsinkin nuoremmalla sukupolvella. Halutaan että suunnittelu on henkilökohtaisempaa, täytyy luoda tarina sen taakse. Digitalisoitumisen myötä vuorovaikutus, videot ja animointi ovat nosteessa.
Miksi hait Kuboon ja mitä olet tehnyt Kubossa?
Kolmannen vuoden opinto-ohjelmaan kuuluu koulussamme työharjoittelu, joten rupesin etsimään viime syksynä paikkaa jossa sen suorittaisin. Palasin joululomalle Suomeen ja kuulin Kubosta isäni kautta. Asiat etenivät todella nopeasti ja sain kutsun haastatteluun. Haastattelusta jäi todella hyvä fiilis, rento ja ystävällinen ilmapiiri jäi mieleen heti, turhaan olin jännittänyt. Muutamaa päivää myöhemmin aloitin harjoittelun ja olen ollut erittäin tyytyväinen.
Kubolla olen päässyt tekemään todella monipuolisesti asioita. Heti aloitettuani tuli tunne että omaa työpanosta arvostetaan ja taitoihin uskotaan. Vastuuta on annettu tarpeeksi. Olen päässyt luomaan kuvituksia, tekemään taittoa, infografiikkaa, ihan kaikenlaista. Harrastan vapaa-ajalla myös valokuvaamista ja olen päässyt jo kolmelle keikalle kuvaamaan. Hienoa että pääsee hyödyntämään ja kehittämään monipuolisesti omia osaamisalueitaan. Kaiken kaikkiaan huikeaa olla harjoittelijana Kubolla.
Mottosi?
Contrast is key.