Rikard Lassenius

 
Animaation maailmassa sovelluksia tulee ja menee. Tasaisin väliajoin markkinoille tulee uusi applikaatio, joka lupaa tehdä meistä kaikista animaatio-guruja käden käänteessä: Valmiit animaatiopohjat hoitavat kaiken hankalan puolestamme.
Helpolta vaikuttavista sovelluksista huolimatta animaatioiden tekeminen on pirullisen monimutkaista puuhaa. Ja animaatiosovellusten kuningas on edelleen dinosaurusmainen, yli 25 vuotta vanha Adoben After effects (Ae) -ohjelma.
Ae on todella syvä ja laaja ohjelma. Sillä on hyvin helppo päästä alkuun animaation teossa, sillä se muistuttaa käyttöliittymältään monin tavoin muun muassa Photoshoppia. Ohjelman perusominaisuudet on helppo ymmärtää, mutta niiden hallitsemiseen menee ihmisen ikä. Uusia ominaisuuksia on vuosien varrella kasattu valtava määrä.
Amatöörin silmin Ae:n suurin puute on valmiiden pohjien puute. Yksinkertaisenkin asian tekeminen voikin viedä tuhottomasti aikaa. Mutta onneksi apu on lähellä, Ae:hen on saatavissa rutkasti apuohjelmia perustyötä helpottamaan. Kaikkea ei siis tarvitse, tai edes kannata tehdä itse. Suuri osa ohjelmista on ilmaisia tai maksaa muutaman kympin. Ja mikä parasta, lopputulos on yleensä parempi kun oma käden jälki.
Ota siis Ae käyttöön ja unohda uutuudet, etenkin jos olet entuudestaan Creative Cloud -käyttäjä. Muutamalla pienellä lisäosalla After effects muuttuu käyttäjäystävällisemmäksi ja helpommaksi.
Paras paikka löytää apuohjelmia on aescripts.com-sivusto. Kategorisoituina löytyy satoja ohjelmia, kaikkea hyödyllisiä ajansäästäjistä hauskoihin erikoistehosteisiin. Yhden toiminnan apurit ovat monesti ilmaisia, kehittyneet 3D-sovellukset voivat maksaa useita satoja euroja.
Tässä muutama esimerkki:

Motion2

Motion on ehkä helppokäyttöisin ja tyylikkäin aputyökalu, jolla erityylisiä ajoituksia voi hioa. Ja se on vasta alkua, Motion auttaa melkein kaikessa, jossa on liikettä. Sen avulla teet pomppuja ja liikeratoja (40 $ / mtmograph.com/)

Font manager

Mitä olisi motion grafiikka ilman hyvää typografiaa? Kirjainten animoiminen on tylsää ja puuduttavaa hommaa. Font manager tekee työn helpommaksi. Käytä joko valmiita fontteja tai luo omasi. (40 $ / aescripts.com/font-manager/)

Rubberize

Rubberize tekee mistä vain kumia tai jopa hyllyvää hyytelöä. Ja sitähän elämässä ei ikinä ole liikaa! (40 $ / aescripts.com/rubberize-it/)

Gifgun

Gif-animaatioiden teko nettisivuja varten on hidasta, jos käyttää piirto-ohjelmia ja Photoshoppia. Tällä lisäosalla saat tehtyä gifit suoraan After effectsissä.
(30 $ / aescripts.com/gifgun/)
Jos animaation teossa ilmenee ongelmia, apua voi etsiä vaikkapa  creative cow-sivustolta. Sen foorumeissa alan ammattilaiset jakavat tietoa ja auttavat ongelmatilanteissa.
Sukella rohkeasti After effects -maailmaan, mutta älä tee kaikkea itse.