Leena Filpus

 
Töihinpaluu pitkän ja helteisen kesäloman jälkeen voi olla hankalaa. Juuri kun olet päässyt vapaan makuun ja vuorokausirytmisi on kääntynyt päälaelleen, loma loppuu ja onkin aika palata töihin. Vaikka työsi olisi superkivaa ja mielenkiintoista, työkaverit parasta AAA-luokkaa ja periaatteessa menet töihin innosta puhkuen, lomaltapaluu voi olla ankeaa.
Hyvä markkinoinnin ammattilainen, et ole ongelman kanssa yksin! Lomaltapaluu ahdistaa monia muitakin: Aina lomakauden lopuksi lehdet ja verkkosivustot jututtavat työelämätutkijoita ja psykologeja, jotka antavat vinkkejä jouhevaan töihinpaluuseen.
Asiaa myös tutkitaan muun muassa Työterveyslaitoksella. Älä siis säikähdä esimerkiksi väsymystä ensimmäisten työpäivien aikana: Aika tasoittaa laskeutumista arkeen.
Miten selviät ensimmäisistä työpäivistä loman jälkeen? Kuinka sinusta tulee jälleen oma, tehokas itsesi? Tässä kooste yleisimmin esiin nostetuista vinkeistä.

Aloita helpoista rutiineista

Jos työsi luonne vain antaa myöten, tee ensimmäisinä päivinä vain rutiiniluonteisia töitä. Käy läpi loman aikana kertyneet sähköpostit, selaile lehtiä ja kastele toimiston nurkassa jököttävä jukkapalmu. Ylipäätään, tee lähinnä sellaisia töitä, jotka eivät vaadi suurta luovuutta ja panostusta. Listaa tulevien viikkojen töitä, mutta koeta pitää mieli keveänä. Asiat järjestyvät kyllä.

Ota rennosti

On aivan normaalia, että salasanat ovat hukassa loman jälkeen. Se tarkoittaa vain sitä, että loma on tehnyt tehtävänsä ja olet saanut levättyä. Älä siis panikoi.
Sillä välin kun tietokoneesi ruksuttaa päivityksiä, vaihda työkavereittesi kanssa lomakuulumisia ja vertaile rusketuksen syvyyttä.

Tee sitä, mitä muulloin ei kerkiä

Lukulistallasi on todennäköisesti useita artikkeleja, tutkimuksia ja blogeja, joita et ole ehtinyt käydä läpi talvella ja keväällä. Nyt on niiden aika. Ota siis aikaa sellaisen materiaalin lukemiselle, johon et muulloin saa tartuttua joko ajanpuutteen tai kiireen vuoksi. Hae inspiraatiota loppukesään ja syksyyn.

Varaudu tulevaan

Usein sanotaan, että uusi matka kannattaa varata jo ennen kuin edellinen on päättynyt. Näin on aina mukavaa odotettavaa. Jos unohdit tehdä matkavarauksen viimeisenä lomaviikonloppuna, tee se viimeistään ensimmäisen työviikon päätteeksi. Tai suunnittele edes, mitä kaikkea mukavaa voit tehdä loppukesän ja alkusyksyn viikonloppuina. Kenties ostat festariliput tai sovit sieniretkestä kaverin mökille.

Jatka lomamoodissa – työpäivän jälkeen

Vaikka lomat on pidetty, pitkät ja valoisat illat eivät ole kadonneet mihinkään. Koeta venyttää rentoa olotilaa mahdollisimman pitkään. Jatka päivää oleilemalla rennosti ulkona työpäivän päätteeksi, liiku metsässä, lue kirjoja tai mene vaikka töiden jälkeen uimaan. Mitä pitempään pystyt pitämään arjen kiireen loitolla, sitä paremmin jaksat syksyn ja talven.