Linda Mustakari

Kuinka moni voi nostaa käden ylös, että tylsistyi kesälomalla? Entä kuinka monella myös kesäloma oli armotonta sykkimistä ja silkkaa suorittamista? Luovuus tarvitsee kukkiakseen tyhjää tilaa ja tässä kirjoituksessa jaamme 3  vinkkiä itsensä tylsistyttämiseen ja luovuuden löytämiseen. Kokeile, ja anna luovuutesi kukkia!

Harjoittele joutenoloa

Milloin viimeksi kalenterissasi on ollut viikonloppu, jolle ei ole yhtä ainutta merkintää? Kurkkaa kalenteriisi ja tarkista. Tämän jälkeen etsi seuraava tyhjyyttään kumiseva viikonloppu ja vedä siihen henkselit päälle. Älä edes heikolla hetkellä sovi mitään tälle viikonlopulle. Kun viikonloppu koittaa, älä tee mitään. Makaa sohvalla ja tuijota seinää.

Jossain vaiheessa viikonloppua uusia ideoita alkaa kuplia mielessä. Saat ehkä selvyyttä pidempään vaivanneeseen haasteeseen asiakkaan viestinnän tai markkinoinnin parissa tai keksit juonenpätkän mahdollisesta tulevasta romaanista. Varmaa on se, että jos aivosi ja mielesi käyvät koko ajan ylikierroksilla, ei mitään uutta ja sykähdyttävää voi syntyä. Sille ei ole tilaa.

Opeta joutenoloa myös jälkikasvulle, sillä laiskottelu on hyvä oppia jo nuorena. Tämä mahdollistaa myös ruuhkavuosia eläville vanhemmille ainakin illuusion joutilaisuudesta, kun joutilasta aikaa voidaan viettää yhdessä perheen kanssa. Rauhoittumista omien puuhien ääreen voi harjoitella minkä ikäisenä tahansa!

Anna keholle, mitä se kaipaa

Omaa kroppaa kannattaa opetella kuuntelemaan. Hektisessä elämän rytmissä keho on yleensä ensimmäinen osa meistä, joka kehottaa hidastamaan. Jatkuva flunssa, omituiset päänsäryt ja muut vaivat ovat kehomme tapa kertoa, että HIDASTA.

Kokeile siis seuraavan kerran himo hikilenkin sijaan lähteä kevyelle kävelylle. Vielä parempi jos pääset kävelylle metsään. Sen ikiaikainen ympäristö ja rauhallinen liikuskelu tekee eetvarttia ja saa mielen tyhjenemään.

Myös venyttely, jooga ja meditoiminen ohjaavat rauhatonta mieltä hitaammille kierroksille. Näille hetkille voi ottaa ajan myös kesken kiireisen työpäivän. Muista, ettei se joka tekee koviten duunia, tee aina parasta jälkeä. Tee töitä fiksusti, älä paljon. Näin työnteon tehokkuus ja luovuus työnteossa paranee.

Hellitä rutiineista

Rutiinit tuovat arkeen toimivuutta ja turvaa. Rutiineihin on kuitenkin helppo kangistua ja voi olla vaikea nähdä metsää puilta, jos aina tallaa samoja polkuja. Poikkea siis myös mielen kanssa pois rutinoituneilta poluilta ja venyttele mielikuvitustasi. 

Tee työtehtäviä välillä eri järjestyksessä, pidä kollegan kanssa kävelypalaveri, jätä some tsekkaamatta.

Jos olet vielä lomalla niin sulje puhelin – itseasiassa puhelimen sulkeminen välillä myös arjessa on hyvä idea. Laita vähintään asetuksista kaikki bannerit, merkkiäänet ja ilmoitukset kuvakkeista pois päältä. Loman ajaksi poista puhelimesta työsähköposti-applikaatio ja mykistä duunin WhatsApp-ryhmät.

Vinkit itsensä tylsistyttämiseen:

  • Makaa sohvalla ja tuijota seinää
  • Kävele ja istu hengittämään metsässä
  • Lue mieluista kirjaa tai kuuntele podcastia
  • Neulo tai katso Netflixiä. Mikä vain sinua rentouttava toiminta rentouttaa myös mieltä
  • Ota hetki kesken työpäivän ja meditoi
  • Liiku mieluisalla tavalla

Jos sinulla ei kuitenkaan ole aikaa arjessa maata sohvalla ja tuijottaa seinää, niin ota yhteyttä Kuboon! Meidän seinääntuijottelijat herättävät yrityksesi sisällöt ja visuaalisen ilmeen eloon.