Graafista suunnittelua opiskeleva Fanny Posti aloitti työharjoittelussa Kubolla elokuun alussa. Hän toivoo tuovansa tuoretta näkökulmaa Kubon visuaalisen suunnittelun tiimiin ja oppivansa lisää erityisesti animaatioiden tekemisestä ja käyttöliittymäsuunnittelusta.
Tervetuloa Fanny! Millä mielellä aloitat harjoittelusi?
Todella innoissani! Hienoa päästä tekemään laaja-alaisesti monenlaista ja oppimaan uutta. On todella kiinnostavaa nähdä sisältäpäin, miten Kubo toimii yrityksenä, miten asiakkuuksia hoidetaan, ja miten eri alojen ammattilaiset, muutkin kuin visualistit, tekevät työtään.
Olen jo nyt päässyt suunnittelemaan yhdessä muun tiimin kanssa esimerkiksi somepostauksia ja julistetta. Kaikenlainen graafinen tekeminen kiinnostaakin minua, eikä taida oikeastaan olla työtä, josta en innostuisi. On motivoivaa koettaa keksiä työn alla olevan homman koukku, joku jippo tai pienikin wow-elementti, joka tekee suunnitelmasta erottuvan ja silti asiakkaan linjaan istuvan.
Erityisesti minua kiinnostaa päästä oppimaan lisää animoinnista ja käyttöliittymäsuunnittelusta. Ylipäätään animointi ja elementtien liikuttelu yhdistettynä äänen ja tekstin kanssa on kiehtovaa.
Mihin suuntaan visuaalinen suunnittelu on mielestäsi menossa?
Uskon, että suunnittelua rajoittavat säännöt avautuvat tai revitään auki. Ettei ole vain yhtä tapaa tehdä, vaan sallitaan monia erilaisia. Erityisesti juuri liikkuvan kuvan ja elementtien hyödyntäminen ja pelillisyys lisääntyvät entisestään. Jopa eri yritysten brändit voivat olla vuoropuhelussa keskenään jonkun pienen elementin kautta. Tämä on todella kiinnostavaa, mutta vaatii suunnittelijalta sitä, että pysyy ajan hermolla ja tietoisena esimerkiksi uusista ohjelmista, apeista ja niiden uusista ominaisuuksista.
Myös trendit vaihtuvat isolla syklillä. Jos aiemmin joku tietty fontti oli esimerkiksi useamman vuoden in, nyt suosikkeja on paljon enemmän. Se laajentaa tekemistä ja ajattelua. Ylipäätään suunnittelun kaavat ovat laajenemassa. Pääsee ehkä revittelemään enemmän.
Mikä on suurimmat vahvuutesi suunnittelijana?
Varmasti halu oppia uutta sekä idearikkaus. En halua jämähtää paikoilleni, vaan pysyä liikkeessä. Uskallan myös tarjota omaa näkemystäni ja tykkään pohdiskella visuaalisista valinnoista tiimin kanssa. Toisten kanssa sparrailu voi avata ihan uusia keinoja omaan työhön. Visuaalinen suunnittelu on tiimityötä, jota tehdään yhdessä muiden kanssa asiakasta kuunnellen. Olen myös tarkka yksityiskohtien suhteen ja pysyn aikataulussa aina.
Entä suurin intohimosi?
Olen leffojen ja dekkareiden suurkuluttaja. Ammennan esimerkiksi elokuvien liikegrafiikoista ja musiikista, koko siitä elokuvan tai sarjan tunnelmasta, omaan suunnitteluuni tai kuvituksiin.
Vanhat klassikot ovat ihan parasta. En väsy tutkimaan ja ihailemaan esimerkiksi Hitchcockin Takaikkunan ja Kubrickin Hohdon intensiivistä tunnelmaa ja sitä, miten pienin keinoin luodaan tunnelmaa.
Toisaalta innovatiivisimmat verkkosivut, jotka hyödyntävät suunnittelun esimerkiksi parallax scrolling -tekniikkaa, ovat todella siistejä ja mielenkiintoisia! Niissä voi olla tarinallisuutta mukana, kun skrollaaminen johdattaa selaajan ties minne. Olen ihaillut esimerkiksi australialaisen suunnittelutoimisto Niikan sivuja, joissa tätä tekniikkaa on hyödynnetty.
Mikä sai sinut hakeutumaan harjoitteluun juuri Kuboon?
Opiskelen visuaalista viestintää ja liikkuvaa grafiikkaa Metropolia ammattikorkeakoulussa ja tämä on opintoihini kuuluva harjoittelu. Tutkin alan yritysten verkkosivuja ja Kubon sivut, liike niillä ja esimerkiksi käytetyt fontit herättivät kiinnostukseni heti. Laitoin viestiä Markukselle ja pian olinkin jo haastattelussa ja saanut paikan.
Harjoittelu kestää vuoden loppuu. Keväällä teen loput opinnot ja opparin – aihe on vielä mietinnässä – valmiiksi. Sitten valmistun Medianomiksi (AMK).