Ajan ja resurssien puute ovat suurimpia sisällöntuotannon haasteita. Tätä mieltä ovat Asiakasviestinnän ja sisältömarkkinoinnin trendit 2019 -tutkimukseen vastanneet. Kuinka siis saada työpäivään enemmän tunteja ja rajalliset sisältömarkkinointiin budjetoidut rahat riittämään?
Tässä 5 konkreettista käytännön neuvoa.
1. Suunnittele huolella ja homma on jo puoliksi hoidossa
Kun sisältömarkkinoinnin strategia on kunnolla suunniteltu, oivaltavien ja asiakkaita hyödyttävien sisältöjen tuottamisella on suunta ja tarkoitus. Strategia auttaa organisoimaan viestinnän tekemisen ja varmistaa, että prosessit ovat sujuvia ja tehokkaita. Lue lisää, miten hyvä sisältöstrategia rakennetaan.
Selvitä siis, mitä liiketoiminnallisia tavoitteita haluat saavuttaa sisältömarkkinoinnilla. Entä kenen sydämen saada hypähtämään innostuksesta? Mieti myös, mitä kanavia tavoittelemasi kohderyhmä käyttää? Missä kanavissa sinun kannattaa toimia ja miksi?
Huomaa myös, että vaikka yrityksen markkinointiviestinnän toteuttaminen olisi käytännössä vain yhden henkilön vastuulla, linjat on oltava tiedossa ja sisäistettynä yrityksen kaikilla osastoilla. Näin koko yritys puhuu ja käyttäytyy samalla sävyllä jokaisessa kohtaamisessa asiakkaan kanssa.
2. Hyödynnä työvälineitä
Aikatauluta huolella. Jos markkinointiviestinnän tekeminen on alituista kiirettä ja kädestä suuhun elämistä, ei ihme, jos aika ja resurssit loppuvat kesken. Kun viestinnän tekemisen tahti on suunnitelmallista, on aikaa tehdä priimaa.
Realistisesti aikataulutettu markkinointiviestinnän vuosikello pitää tekemisen kasassa. Mitä halutaan, ehditään ja osataan tehdä vuodessa, kuukaudessa ja viikossa?
Tutustu erilaisiin sähköisiin projektinhallintajärjestelmiin. Valitse sellainen, joka miellyttää silmää ja taipuu tarpeisiisi. Kun ohjelma on mukava ja helppokäyttöinen, jaksat myös opetella käyttämään sen kaikkia ominaisuuksia. Vaikean ja ikävän projektinhallintajärjestelmän käyttö jää herkästi vain perustoimintojen tasolle.
Meillä Kubossa on työkaluna monipuolinen Trello niin sisäisessä käytössä kuin yhteisesti asiakkaidemme kanssa. Näin kaikki näkevät heti, mitä on tarkoitus tehdä, missä vaiheessa projektit ja sen yksityiskohdat ovat ja mitä on vielä tekemättä. Ohjelman avulla tekemisen suunnittelu pysyy kasassa ja hallinnassa. Me viemme projektia, eikä projekti meitä.
3. Keskity oikeisiin asioihin
Viestintästrategiaa laatiessasi mietitkin jo, kenelle juuri sinun yrityksessäsi kannattaa kohdistaa markkinointiviestintää. Suurten linjojen lisäksi tarvitaan syvemmälle pureutuvaa suunnitelmaa.
Oikeaan kohderyhmään keskittyminen on markkinointiviestinnässä olennaisen tärkeää. On tehotonta räiskiä haulikolla, jos kohderyhmä on rajattu ja tiedossa. Mitä vähemmän sinulla on käytössäsi taloudellisia- tai henkilöresursseja, sitä tärkeämpää on keskittyä oikeanlaiseen tekemiseen joka suuntaan sohimisen sijaan. Kaikki lähtee asiakkaan tuntemisesta. Lue siitä lisää tästä.
Valitse tarkkaan, mitä ja millaista sisältöä tuotat. Päätä oma markkinointiviestinnän linjasi ja toteuta sitä järjestelmällisesti siitäkin huolimatta, että kulkisit vastavirtaan. Jos asiakkaasi tai tavoitekohderyhmäsi ei ole sosiaalisessa mediassa, on ajan hukkaa twiittailla tai kehittää Instagram-strategiaa. Viesti siis oikeissa kanavissa.
4. Ole itsellesi armollinen
Toisille deadlinet antavat mukavan adrenaliiniryöpyn, jonka voimalla tekstit, postaukset ja kampanjat syntyvät tuosta vain. Kun kiire on jatkuvaa, eikä ole enää aikaa pysähtyä, havainnoida ja ideoida, flow’kin hiipuu vähitellen. Juuri tämän vuoksi suunnitelmallisuus on olennaisen tärkeää, eikä aikataulua kannata virittää liian tiukaksi.
Varaa aina aikaa yllätyksille ja myös sille, ettet näennäisesti tee mitään. Parhaimmat ideat syntyvät usein silloin, kun teet jotain aivan muuta kuin työtäsi. Lähde siis vaikka kävelylle korttelin ympäri tai pistäydy taidenäyttelyssä kesken päivän.
Muista myös, mitä ahdistuneemmin joudut puristamaan kynää ja pinnistelemään, sitä rankempaa hyvän sisällön tekeminen on. Pitkään ja huolellisesti hiomalla ei myöskään synny välttämättä parempia tekstejä ja postauksia kuin jos voit tehdä työtäsi hyvillä mielin ja kiireettä. Ole siis myös armollinen itsellesi. Kaikkeen ei tarvitse venyä.
5. Pyydä apua
Sisällöntuotannon prosessien virtaviivaistaminen ei ole aina helppoa. Joskus kiireen tuntu ja resurssien vähyys eivät yksinkertaisesti helpotu, vaikka miten tehostaisi prosesseja ja organisoisi paremmin. Ulkopuolelta katsottuna kipukohdat näkyvät usein kirkkaammin kuin talon sisältä.
Mielenkiintoisen ja yrityksen liiketoimintaa tukevan sisällön tuottaminen ei ole aina yksinkertaista. Jokainen tarvitsee olkapäätä, joka ymmärtää ja kuuntelee. Jos kaipaat työsi suunnitteluun sparrausta ja käytännön markkinointiviestinnän toteuttamiseen kumppania, ota yhteyttä. Me autamme.
Haluatko että tulemme yritykseesi kertomaan Asiakasviestinnän ja sisältömarkkinoinnin trendit 2019 -tutkimuksesta? Tilaa meidät luoksesi: jarmo.hovinen@kubo.fi tai +358 500 520981
IROResearch Oy toteutti Kubon toimeksiannosta Asiakasviestinnän ja sisältömarkkinoinnin trendit 2019 -tutkimuksen aineiston keruun huhti-kesäkuussa 2018. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää asiakasviestinnän ja sisältömarkkinoinnin toteuttamista, mielipiteitä sisältömarkkinoinnista, sekä kokemuksia sisältömarkkinoinnin keinoista ja tehokkuudesta. Kohderyhmänä oli yritysten ja julkisen sektorin organisaatioiden markkinointi- ja viestintäpäättäjät. Tutkimuksen vastaajamäärä kokonaisuudessaan oli 183. Tutkimuksen mukaan yrityksistä 17 prosenttia on sisältömarkkinoinnin kehittyneessä vaiheessa (11 % vuotta aiemmin), kasvuvaiheessa 32 prosenttia (23 %) ja alkuvaiheessa 46 prosenttia (57 %).